Zdrowie i uroda
Herbata – napar o doskonałych właściwościach

Herbata jest znana od naprawdę wielu lat. Legendy, które są z nią związane, sięgają niemal 2737 roku przed naszą erą. Również i dzisiaj herbata w różnych formach spożywana jest przez ludzi na całym świecie. Picie gorącej herbaty jest z reguły bardzo przyjemne, ale warto ją też pić choćby ze względów zdrowotnych. Istnieje jednak bardzo wiele różnych odmian herbat, które różnią się od siebie w całkiem dużym stopniu. Należy więc wziąć pod uwagę, że warto zastanowić się nad wyborem tej najbardziej odpowiedniej dla nas.

Herbata (pixabay.com)

Herbata (pixabay.com)

Zielona herbata

Liście herbaty zielonej nie są poddawane fermentacji i są niemal natychmiastowo suszone. Herbata zielona posiada całkiem charakterystyczny smak. Przy się ją w temperaturze około 90 st. C. Często, dopiero drugi lub trzeci napar z tych samych liści, posiada najbardziej wartościowe właściwości. Jest to herbata dość gorzka, ale jeżeli ją polubimy, będziemy mogli liczyć na sprawne oczyszczenie organizmu z licznych toksyn.

Herbata czerwona

Herbata czerwona posiada korzenny i głęboki aromat. Usprawnia ona funkcjonowanie układu trawiennego poprzez pobudzenie wydzielania soków trawiennych oraz poprzez wpływ na pracę jelit. Herbata czerwona w skuteczny sposób chroni zęby przed próchnicą oraz podobnie jak zielona, pomaga w usunięciu z organizmu licznych toksyn. Jednak by jakakolwiek herbata mogła posiadać doskonały smak, aromat oraz właściwości, musimy mieć na uwadze, że konieczne może okazać się kupienie naprawdę dobrej, liściastej herbaty. Te ekspresowe rzadko kiedy mają tak świetne właściwości.

About the author

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *